Het REP effect

Geplaatst door Ciska Tuls 0
30 oktober 2015

Waarom we zoveel herhalingen (800-1000) doen in onze  Bodypump lessen.

Wat is het?

Het REP effect stelt ons in staat om alle voordelen uit weerstandstrainingen te halen zonder aan zware gewichten te hangen. Het is de sleutel tot het ontwikkelen van lange en sterke spieren. Ook als je breder wilt worden. Het draait namelijk om spiervermoeidheid.

We doen veel herhalingen met minder gewicht om je spieren te vermoeien, dat geeft het effect. Het is namelijk die spiervermoeidheid en niet de spierbelasting waardoor je strakker en gespierder wordt. Trainingen met veel herhalingen produceert meer proteïne synthese in spieren dan traditionele gewicht training. Dat is hoe spieren worden gevormd.

Je doet dus meer oefeningen per pumples dan een gemiddelde workout in een fitnessclub. We werken aan twee soorten vermoeidheid: geïsoleerde vermoeidheid van iedere spiergroep per oefening en daarnaast ook een accumulatie van vermoeidheid tegen het einde van de les. Deze vermoeidheid is een goed teken.

Wat willen we bereiken?

We dagen de spierweefsels uit door gebruik te maken van zaken als tempoveranderingen om de diverse spierweefsels op verschillende manieren uit te dagen. Sommige vezels werken beter met langzame tempo’s en andere vezels werken beter met een sneller tempo. Door het tempo af te wisselen houden we niet alleen  de les interessant, maar zorgen we er ook voor dat alle spierweefsels in je spieren worden geactiveerd. Dan gebruiken we ook nog verschillende beweeg bereiken, bijvoorbeeld de bottom halves onderin de squat. Ze bouwen druk in de spieren op door de vrijlating weg te nemen die je normaal bovenaan de beweging krijgt.

Dit wordt occlusie training genoemd en is een uitstekende manier om meer vermoeidheid met minder belasting te creëren. Dus weet je waar je al die herhalingen voor doet; spierversterking en spieropbouw. Vermoeid met enorm veel energie!

Tags behorende bij dit artikel
Reactie
0

Laat een reactie achter